BREAKING NEWS

Actualitate

Category 6

Category 7

vineri, 30 martie 2012

Oaia „Cap negru de Teleorman”

Cap negru de Teleorman
Omologată în anul 2010, oaia ”Cap negru de Teleorman”, reprezintă oaia „viitorului” pentru crescătorii de animale din întreaga ţară.  Cu o bună producţie de lapte şi carne, noua rasă de ovine, devine interesantă pentru întreg sectorul zootehnic.  

O nouă rasă de ovine cucereşte  piaţa agricolă românească

După o muncă de selecţie susţinută încă din anul 1990, această rasă câştigă teren în faţa celorlalte rase de ovine cu tradiţie, tocmai prin randamentul dat la producţia de lapte şi carne pe cap de animal. Printre cei care au pus umărul la menţinerea şi ameliorarea aceste populaţii de ovine se numără şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman, Ruxanda Joiţoiu. „ Avem de-a face cu o rasă mixtă de carne şi lapte, ce are caractere consolidate genetic şi care este folosită la ameliorarea raselor locale,dând dovada de o mare capacitate de adaptare în toate regiunile ţării. Oaia Cap negru de Teleorman este deja prezentă în mai multe judeţe, numărul solicitărilor de a cumpăra animale selectate, de la noi, fiind în continuă creştere”, a mai declarat inginer Ruxanda Joiţoiu.
Preşedinta A.C.O.C .Teleorman, spune că  această oaie  poate ajunge la o greutate de 75-80 kilograme şi o talie de 71-75 centimetri, iar berbecii chiar mai mult, la 95-115 kilograme, respectiv, 83-92 centimetri.
În ceea ce priveşte producţia de lapte, aflăm că oaia din această rasă, poate da până la 150-170 litri de lapte/an. Exista şi excepţii unde anumite exemplare au realizat producţii de 1,5 litri pe zi.
Datorită precocităţii sale, prolificităţii şi producţiei de lapte, berbecii din această rasă pot fi folosiţi cu bune rezultate, pentru sporirea producţiei de lapte şi mai ales de carne. Oaia „Cap negru de Teleorman”, fiind precoce poate fi folosită la reproducţie începând cu vârsta de nouă luni. Aceste ovine se pretează cel mai bine la producerea de miei pascali, cu greutatea carcasei de 15-17 kilograme, aceasta deoarece producţia bună de lapte a oilor mame asigură o viteză sporită de creştere a mieilor. Rasa are o natalitate medie de 150 la sută, iar greutatea mieilor la naştere este de cinci sau şase kilograme. Oaia se poate considera ca făcând parte din categoria oilor semigrele, recomandate în special în zona de câmpie.

Minunea de la Rădoieşti.

O oaie din rasa „Cap negru de Teleorman” avea să uimească pe toată lumea, după ce a fătat câte patru miei. Animalul a adus pe lume primii săi cvadrupleţi în luna februarie a acestui an, în gospodăria lui Ionel Ţucă din comuna Rădoieşti. Potrivit medicilor veterinari cazurile în care o oaie fată patru miei sunt extrem de rare. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman, Ruxanda Joiţoiu spune că cei patru miei sunt două femele în greutate de 5,3 şi respectiv 6,3 kilograme şi doi masculi cu 6,4 şi 4,8 kilograme. Fătarea a decurs în condiţii normale, fără ca oaia să aibă de suferit. Atât proprietarul oilor cât şi preşedinta Asociaţiei au afirmat că nu numărul mieilor este ieşit din comun, cât greutatea acestora înregistrată la fătare. Cazul de la Rădoieşti poate fii unic datorită greutăţii neobişnuite a mieilor, valoarea lor genetică fiind una fără măsură.
Producţia mare de lapte îşi spune cuvântul în astfel de cazuri. La o lună de la fătare, oaia eroină reuşeşte să-i alăpteze pe toţi patru fără probleme, fără a pierde din greutate şi fără ca sănătatea să-i fie pusă în pericol. Mai mult după acest interval de timp, miei reuşesc să câştige în greutate aproximativ cinci kilograme, de fiecare animal. Un spor bun de creştere care reconfirmă potenţialul genetic acumulat şi fixat de-a lungul formării sale, alături de celelalte caracteristici specifice  aceste rase. Putem aminti de sporul mediu zilnic în greutate, care face ca, la vârsta de un an, exemplare masculine să poată atinge şi greutatea de 100 kilograme.

De la tradiţie la business

Vremurile se pot schimba.  Însă saltul de la tradiţie la afacere se realizează cu mare greutate, pentru ca în lumea oierilor vin arareori investitori noi. Activitatea de creş¬tere a oilor se continuă după modelul stră¬moşesc, din tata în fiu, şi după vechile metode de valorificare a produselor până la etapa comercializării acestora.
Gheorghe Popa din comuna Dobroteşti, este membru al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman de ani buni. A înţeles că trebuie să se axeze pe o singură rasă de ovine, pentru a avea avantajele dorite. Cu timpul, prin selecţie, a reuşit să adune în turma lui nu mai puţin de patru sute de oi, din rasa „Cap negru de Teleorman”. La marginea localităţii şi-a amenajat un saivan şi împreună cu familia şi câţiva apropiaţi, se îngrijeşte de animale.
„Am moştenit oile de la părinţi. Pentru noi au devenit o sursă de venit. Muncim mult împreună, dar nu putem să ne plângem. O bună parte din ce scoatem reinvestim în hrana animalelor sau în amenajarea de noi adăposturi pentru ovine” declară fermierul.
Gheoghe Popa este convins că a făcut alegere bună atunci când a ales să crească această rasă de oi.  Spune că dintre o sută de oi matcă, 90 dintre ele vor făta, iar 50 dintre ele pot avea şi câte doi miei.  Aceştia la trei luni ajung la 25-30 kilograme, iar la opt-nouă luni ating 40-50 kilograme. Sporul mediu zilnic la miei în perioada de alăptare se situează între 250 si 350 grame pe zi, în funcţie de condiţiile de întreţinere. Mai mult mieluţele se pot da la monta la vârsta de opt-nouă luni şi reprezintă un mare câştig pentru crescător.
O valoare pentru crescători îl reprezintă şi materialul genetic de care dispun. Fiind proprietarii unei rase omologate, aflate în registrul genealogic, ei pot furniza material de prăsilă altor crescători de animale interesaţi, de oaia „Cap negru de Teleorman”. Exemplarele furnizate sunt însoţite de certificat de origine şi productivitate eliberat de Asociaţie. Tocmai de aceea exemplarele de prăsilă au plus valoare, în raport cu alte ovine.

Un comentariu :

  1. bunaa seara tuturor crescatorilor de aceasta rasa imi poate spune si mie cineva cat lapte da pe zi o oaie din aceasta rasa si cat costa un exemplar bun fie oaie fie berbec multumesc

    RăspundețiȘtergere

 
Copyright © 2016 Media Sud TV
Licenta SC MEDIA SUD SRL. Dezvoltat de Iulian Anghel